26 Nisan 2012 Perşembe

Ev fiyatları Pahalı mı Ucuz mu?

Merhaba Arkadaşlar,
Araştırmamızın bu bölümünde, öncelik en büyük populasyona sahip olması nedeniyle Istanbula ayırdık. Şimdi sorumuz şu diyelim ki ev alacağız emlakçı veya ev sahibi bir fiyat verdi. Peki gerçekten evin değeri o fiyatın altında mı üstünde mi?
Öncelikle şuna bir açıklık getirelim.Ekonomide pahalı veya ucuz diye birşey yoktur. Bu tamamen sizin bir malı almak için yeterli paraya sahip olmanızla alakalıdır.  Mesela hiç paranız yoksa bir şişe su 50 kuruş olsa bile o ürün sizin için çok pahalıdır çünkü paranız yoktur yani onu alamazsınız. 

O yüzden bizim değerlendirmelerimiz sizin için yüksek piyasa için az gelebilir. Zira ev alım satım işleri piyasa işleridir. Size pahalı gelen başkasına ucuz gelebilir. Biz sadece bir orta yol bulmak amacıyla buradayız. Pahalı mı ucuz mu buna siz karar verebilirsiniz. Bizim söylediklerimiz piaysada her an değişen koşullar nedeniyle yarın veya haftaya geçersiz olabilir. Uyaralım, asla internetteki yazılara göre yatırım yapmayın. Alım satım yapmayın. Fikir edenirsiniz ancak karar sizindir. Kendi kararrınızdan dolayı başkasını sorumlu tutmayın. Nasıl ki edindiğiniz karları başkaları size akıl verdi veya etkiledi diye onlarla bölüşmüyorsanız zararı da bölüşemezsiniz.

Daha önceki yazımda bir evin emlak değeri için en iyi göstergelerden birinin o bölgedeki kira bedelleri olduğunu söylemiştik. Şimdi yukarıdaki amortismanlara bakarsanız bir fikir edinebilirsiniz. Burada Amortisman yaptığınız yatırımın size geri dönüş süresi olarak düşünebilirsiniz.

En altta istanbulun genel ortalamasını verdik sonrada bazı ilçelere göre karşılaştırdık. Şöyle bir değerlendirme yapılacak olursa. İstanbulun genelinde 14 yıl amortisman süresi normal sayılırken bakırköy gibi 26 yıllık bir amortisman o bölgede ev fiyatlarının aşırı yüksek olduğunu gösteriyor.

Şöyle bir seçersek burada olmayan ilçeler dahil pahalı sayılabilecek ilçeler
BEYKOZ, BAKIRKÖY,KADIKÖY, MALTEPE, KARTAL,ÜMRANİYE gibi ilçeler ev alımı için AŞIRI PAHALI sayılabilir.
Ucuz olarak sayılabilecek ilçeler ise;
Ataşehir, Pendik,Avcılar,Bahçelievler, Beylikdüzü,Büyükçekmece,çatalca
Tabi gelecekte bu durum tersine dönebilir. 
Yatırımcı olmanıza gerek yok, sıradan ev arıyan bir vatandaş olarak bile aldığınız evin değeri gerçekten o parayı karşılıyormu  bunun farkında olmanız gerekir. Hele ki birde morgage ile alıyorsanız bu daha da pahalıya alıyorsunzu demektir ve amortisman süresine aldığınız kredi süresini de ekleyebilirsiniz demektir ki bu da 15 yıllık bir ev için 20-30 yıl olur.

Kişisel kanaatimi söylüyorum yanılmışta olabilirim. Ama şu anda istanbulda evler aşırı pahalı. özellikle bu morgage kredilerinin çok kolay çıkması, evlilik sezonunda olmamız, orta direkt vatandaşın en büyük arzusunun ev almak olması piyasayı hareketlendirmiş durumda. Dikkatli olmanızı tavsiye ederim. zira 250 000-300 000 TL lik bir evin kirası 700-1200 TL olarak değişirken şu anki koşullara göre bu paranın aylık faizi (9-11% arası) ile bu kiranın çok çok üstünde para getiriniz olabilir. Yani hem kirayı hemde evin dğer masraflarını karşılayabilirsiniz. Bu yüzden türkiyenin %1 lik zenginler kesimi daha çok kiralamayı tercih ederler satın almazlar.

iyi günler dileriz

(yorumlarınız için : emlakyardim@gmail.com)

Önemli Not: Burada herhangi bir yatırım tavsiyesi verilmez sadece kişisel bir yorumdur. Lütfen yatırımlarınız için burada yazılanlara itibar etmeyiniz aksi taktirde sorumluluk kabuledilmeyecektir.

25 Nisan 2012 Çarşamba

Ev alıyorsunuz peki doğru zaman mı? ev almadan önce bunlara dikkat!!!

Ev alıyorsunuz. Peki ucuza mı alıyorsunuz pahalı mı? bunu anlamanın bir çok yolu var. ancak şunu bilin. bir evin veya emlağın diyelim fiyatının en iyi göstergelerinden birisi o bölgedeki kiralardır.

emlağın gerçek fiyatını ise 10 yıl ile 24 yıl arasındaki kira gelirine göre hesaplayabilirsiniz. mesela bir evin kirası 100 TL ise bunun 10 yıllık kira getirisi (tabi vergisiz olarak hespalanır) 12000 TL yapar (12 ay x 100 TL x 10 YIL) 24 yıllık için ise 28 800 TL yapar. yani aylık getirisi 100 TL olan bir bölgede evi eğer 12 000 TL ye almışsanız taban fiyattan eğer 28 800 TL ye almışsanız TAVAN fiyattan almışsınız demektir.

Neden böyle bir hesap yapılıyor diyorsanız bir emlağın değerini onun getirisi gösterir. Ne kadar kısa sürede kendini kazandırır sa o kadar iyi bir yatırım yapıldı demektir. Bu hesaplamanın mantığı budur. Bu yüzden ev almadan önce mutlaka o çevrenin ortalama kiralarını öğrenin. Hele bir de morgage gibi bir borçla alıyorsanız faizi ile birlikte ödediğiniz miktarı göz önünde bulundurun.

bizden söylemesi :)

Not: yakın zamanda pahalı emlak ve ucuz emlak bölgelerini yayınlayarak sizleri bilinçlendirmeye çalışacagız. Amacımız herkesin adil olarak kazandığı bi rotama katkıda bulunmmaktır.

Saygılarımızla